Craciun fericit / vesel in islandeza se ureaza “Gleðileg jól”. Un alt mare obicei de sarbatoarea Yule este venirea “Jólasveinarnir” sau Lady Yuletide. Acestia sunt oameni magici care vin din munti si in fiecare zi incepand cu 12 decembrie pana la Yule Eve vine un alt Jólasveinn (Yuletide lad). Jólasveinar a venit pentru prima oara in Islanda in secolul al XVII-lea ca fii ai lui Grýla si ai lui Leppalúði, cativa calugari care beau sange.

Craciunul in Islanda

Iata treisprezece dintre cele mai comune nume ale lui Jólasveinar:

Stekkjarstaur – Gimpy

Giljagaur – Strumf fomist

Stúfur – Itty Bitty

Þvörusleikir – Ingrijitorul temnitei

Pottasleikir – Linge Blide

Askasleikir – Linge Blide

Hurðaskellir – Cel care sparge usi

Skyrgámur – Papa lapte (Skyr, un iaurt islandez)

Bjúgnakrækir – Rumegator de mezeluri

Gluggagægir – Cel care bate in fereastra

GáttaÞefur – Cel care zgarie la usa

Ketkrókur – Hot de carne

Kertasníkir – cersetor de lumanari

Jólasveinarii sunt considerati drept spirite jucause sau elfi carora le plac multimile si vor doar sa manance si sa faca niste trucuri pe oameni.

Acestia lasa mici cadouri pentru copii in pantofii lasati pe pervaz, la fereastra. Daca copiii au fost obraznici, elfii ar putea lasa un cartof sau un mesaj mic care sa le transmita ca ar merita doar bataie. Acestia incep sa se intoarca acasa in ziua de Craciun, ultimul plecand pe Þrettándinn.

Presa ar putea fi adusa in aceasta zi si de Jólasveinn (Yule Man).

Este traditional in Islanda ca toata lumea sa aiba haine noi pentru Yule, iar de multe ori acestea sunt foarte elegante. O poveste traditionala de Craciun este aceea ca o pisica va va manca daca nu purtati o piesa de imbracaminte noua in aceasta zi de sarbatoare. De asemenea, traditia spune ca copiii primesc o lumanare si uneori chiar un pachet de carti.

Pentru ca nu exista pomi vesnic verzi in Islanda, primele obiecte decorate au fost Rowan (cenusa de munte). Primul pom Yule (pom de Craciun) a fost decorat in 1862. Oamenii au inceput apoi sa faca pomi Yule pornind de la un trunchi central cu ramuri atasate de el care a fost pictat tot in verde. Daca acum exista brazi, in trecut acest lucru nu se intampla, insa oamenii spun ca si in aceste conditii erau mai fericiti atunci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here