Matera, vechea capitala a regiunii Basilicata, a fost premiata de curand si a devenit, astfel, capitala europeana a culturii in anul 2019, deschizandu-si larg portile tuturor turistilor care vor sa ii descopere frumusetea. Acest colt mic din sudul Italiei tocmai a iesit din umbra. De-a lungul ultimilor 50 de ani, Matera, a fost cunoscuta mai mult ca „rusinea Italiei”, astfel ca in prezent a fost renovata, iar turistii se pot bucura de un magnific peisaj cavernos si stancos, unde se gasesc presarate locuintele troglodite.

Fara indoiala, Matera este un oras care captiveaza atentia si care incanta privirile.

Turistii ar trebui sa isi imagineze o zona cu locuinte de piatra strans legate intre ele, atat de compacte, incat uneori creeaza impresia ca se afla unele peste altele. Stilul sau vechi are un fel de grandoare misterioasa, cu un amestec de biserici sculptate in munte si cu mari biserici ornamentate, in orasul vechi. Imaginea ar putea usor sa fie desprinsa din paginile unui thriller de mare succes dupa un roman de Dan Brown.

Nu cu mult timp in urma, conditiile de viata erau atat de rele, incat strazile din cartierele Barisano si Caveoso s-au transformat in adevarate canale. Casele erau foarte prost ventilate, aveau o umiditate de peste 90% si, in plus, taranii locuiau cu animalele lor (cai, oi) in spatii extrem de mici. Consiliul a fost atat de socat de conditiile pe care le-a gasit aici, incat a decis sa-i evacueze pe cei aproape 20.000 de locuitori si sa ii mute in case cu doua etaje, in forma de patrat, numite case Mussolini, cu facilitati moderne, localizate la periferia orasului. Matera era astfel pregatita pentru renovare, fapt pentru care lucrarile au decurs atat de bine, incat a fost premiata cu titlul de capitala europeana a culturii in anul 2019.

Matera este impartita in zona civita – centrul orasului – si zona din jurul stancii Sassi. Explorarea imprejurimilor este o plimbare cu urcusuri si coborasuri, iar punctele cheie includ peisaje senzationale, in special cele din parcul national Parco della Murgia Materana.

Catedrala Santa Maria della Bruna, din secolul al XIII-lea, construita din piatra, se inalta mandra si atrage privirile incantate ale turistilor. In interior, catedrala este decorata in stil baroc, cu picturi, rame aurite si sculpturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here