Routerul este un dispozitiv electronic care distribuie si conecteaza diferite retele, cu fir si fara fir intr-una singura.

Se poate utiliza pentru a conecta un numar de computere la o retea partajata sau pentru a conecta mai multe computere la Internet, care poate fi prin cablu sau fara fir (Wi-Fi).

Parametrii de baza in alegerea unui router acasa

Routerele moderne pentru acasa suporta viteze de la 100 la 1300 Mbit/s, dar exista si routere situate in locuri publice, cum ar fi aeroporturi, parcuri si multe altele cu o viteza mult mai mare. In general, routerele Wi-Fi AC sunt de 3 ori mai rapide decat routerele Wi-Fi N.

Al doilea parametru esential al routerului este semnalul Wi-Fi. Cu cat raza de actiune este mai mare, cu atat routerul este mai puternic. Semnalul insa depinde de configuratia incaperilor prin care trebuie sa treaca, iar daca este una complexa trebuie plasate amplificatoare suplimentare de semnal.

Al treilea parametru este frecventa de transmisie a semnalului si numarul de benzi de radiatie. In functie de numarul si viteza de streaming, routerele sunt impartite in:

  • router wireless cu o singura banda – 2,4 GHz;
  • router wireless dual-band – 2.4GHz si 5GHz;
  • router wireless triband – 2.4GHz, 5GHz, 5GHz.

Routerele cu o singura banda sunt suficiente pentru o gospodarie obisnuita care nu atrage trafic de internet foarte mare si nu include mai mult de 2-3 dispozitive simultan.

Benzile duale sunt folosite atunci cand, pe langa faptul ca exista mai multe dispozitive simultan, atrag si mult trafic – cel putin un dispozitiv reda in flux filme HD sau joaca jocuri online, iar celalalt are navigare intensiva pe web.

Routerul triband are o frecventa suplimentara de 5GHz adaugata, ceea ce permite mai multor utilizatori cu mai multe dispozitive sa foloseasca reteaua in acelasi timp fara a simti o intarziere a semnalului de Internet. Este important de retinut ca daca semnalul vine de la modem la o viteza nu foarte mare, nu exista nicio posibilitate ca routerul sa mareasca aceasta viteza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here