Xerostomia sau sindromul gurii uscate, este o afectiune comuna care apare la mai mult 65% dintre oameni la un moment dat in viata. Daca ati suferit vreodata de gura uscata, probabil ca va intrebati ce a provocat-o si cum puteti trata sau preveni.

O substanta transparenta numita saliva, ajuta gura sanatoasa sa ramana umeda si confortabila. Gura uscata apare atunci cand glandele salivare nu produc saliva suficienta pentru a mentine gura umeda. Mai mult, aceasta poate fi si un efect secundar al anumitor afectiuni medicale, al consumului de medicamente sau alti factori.

Semnele comune ale sindromul gurii uscate sunt:

O senzatia uscata in gura si gat, setea persistenta, buzele si colturile gurii crapate, dureri in gura si in jurul acesteia, dureri de gat.

Saliva neutralizeaza acizii si bacteriile din gura provenite din alimentele si bauturile consumate. De asemenea, usureaza mestecarea, inghitirea si digestia. Cand gura este uscata, acizii sunt mai concentrati si este posibil sa provoace carii sau afectiuni gingivale. Saliva ajuta, de asemenea, ca dintii sa absoarba mineralele cheie, inclusiv calciu si fluorura. Fara saliva suficienta, dintii ar putea deveni mai slabi si vulnerabili in fata deteriorarii, deoarece germenii se pot reproduce mai usor.

Gura uscata este mai frecventa la adulti decat la copii, insa poate aparea si la varste mici, iar cauzele ar putea fi: pierderea excesiva de lichide, in special in cazurile de diaree; medicamente administrate pentru diverse tulburari; anumite efectiuni medicale.

Adultii pot dezvolta aceasta problema din aceleasi cauze ca si copiii, la care se mai adauga: utilizarea medicamentelor pentru hipertensiune arteriala, alergii, raceli si chiar boala Parkinson sau Alzheimer.

Detartraj in Colentina | dentist bun | cabinetstomatologicsector2.ro

dentist bun

Varstnicii au cele mai multe sanse sa sufere de gura uscata, deoarece au mai multe boli, iau medicamente diverse sau uita sa se hidrateze corespunzator. Cu toate acestea, gura uscata nu trebuie considerata o parte normala a imbatranirii.

Exista diverse trucuri, dar si tratamente, care pot ajuta la prevenirea respiratiei urat mirositoare. Dincolo de toate, mentinerea unei rutine de ingrijire orala poate reduce la minimum dezvoltarea acestei probleme. In rutina de ingrijire, pe langa periajul zilnic, sunt incluse si vizitele regulate la stomatolog. Asadar, daca doriti un simplu periaj profesional sau detartraj in Colentina, nu trebuie decat accesati cabinetstomatologicsector2.ro si sa faceti o programare. Cu siguranta, veti ajunge pe mainile unui dentist bun!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here