Bolile infectioase sunt bolile provocate de organisme ca bacterii, virusi, fungi sau paraziti.

Tipuri de boli infectioase
  • Hepatita B si C

Hepatita B si hepatita C sunt inflamatii ale ficatului cauzate de infectia cu virusul corespunzator. Hepatita cronica B sau C creste riscul de cancer la ficat.

Sexul este principalul mod de transmitere a hepatitei B, dar virusul poate fi transmis si prin contactul cu sangele contaminat sau de la mama la copil in timpul nasterii.

Virusul hepatitei C este raspandit in principal prin contactul cu sangele contaminat, de exemplu atunci cand se impart ace pentru consumul de droguri, dar mai rar prin contact sexual.

  • HIV

HIV este prescurtarea pentru „virusul imunodeficientei umane” (HIV). Virusul poate fi transmis in timpul sexului, prin impartirea acelor pentru consumul de droguri, in timpul sarcinii, in timpul nasterii sau in timpul alaptarii.

In stadiul avansat al infectiei cu HIV, sistemul imunitar este puternic slabit. Acest stadiu este SIDA, „sindromul imunodeficientei dobandite”. In aceasta etapa, organismul nu se mai poate apara de infectii. Riscul de cancer este mai mare, inclusiv sarcomul Kaposi (un cancer al pielii), limfomul sau cancerul colului uterin.

  • Papilomavirus uman

Infectiile transmise de papilomavirusul uman apartin bolilor cu transmitere sexuala printre cele mai frecvente. Majoritatea infectiilor trec neobservate si se rezolva pe cont propriu in cateva luni. Cu toate acestea, in unele cazuri, acestea devin cronice si pot duce la cancerul colului uterin.

  • Helicobacter pylori

Helicobacter pylori este o bacterie care infecteaza mucoasa stomacului si poate duce la inflamatii. Infectia cronica creste riscul de cancer la stomac. Transmiterea nu a fost inca complet elucidata. Se poate face oral, precum si prin ingestia de alimente sau apa contaminate.

  • Prevenire

Oamenii se pot proteja de infectiile cu HIV si HPV, precum si de virusurile hepatitei B si C, folosind prezervative in timpul sexului. De asemenea, exista posibilitatea sa se vaccineze impotriva virusului hepatitei B si impotriva anumitor HPV.

Pe de alta parte, este insa dificil sa previna infectiile cu Helicobacter pylori. Important este ca acestea sa fie diagnosticate si tratate. De aceea, se recomanda consultarea unui medic in caz de durere repetata la stomac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here