Caria dentara este o boala infectioasa care ataca, in primul rand, smaltul dintelui. Se formeaza o cavitate in dinte si apoi cavitatea se raspandeste tot mai adanc, iar daca nu se trateaza corespunzator, gaura devine tot mai mare si cariile pot ajunge la dentina (stratul de sub smalt). Durerea incepe sa fie resimtita, in special la fierbinte, rece sau dulce si in cele din urma, un abces dentar poate aparea atunci cand bacteriile ataca ligamentul, osul sau gingia.

Caria dentara – de ce apare si cum se poate trata

  • Zaharurile sunt considerate unul dintre principalii vinovati in atacul smaltului dentar. De fapt, bacteriile prezente in gura, in principal bacteriile Streptococcus mutans si lactobacilii, descompun zaharurile in acizi. Acestea se leaga de particulele alimentare si saliva pentru a forma ceea ce se numeste placa dentara, care provoaca aparitia cariilor dentare. Periajul dintilor ajuta la indepartarea acestei placi.
  • Cel mai frecvent, cariile dentare afecteaza dintii bebelusului (un dinte de lapte trebuie tratat chiar daca urmeaza sa cada) si dintii permanenti. Mai degraba, apar la molari si premolari, care sunt mai greu de curatat in timpul periajului. Cariile nu se vindeca niciodata spontan si pot determina caderea dintilor, daca nu sunt tratate la timp.
  • Simptomele cariilor dentare sunt foarte variate si depind in special de stadiul de dezvoltare a cariilor si de localizarea acestora. La inceput, cand numai smaltul este afectat, cavitatile pot fi nedureroase. Cele mai frecvente simptome sunt: durerile dentare, care se agraveaza in timp; dinti sensibili; dureri ascutite atunci cand se consuma alimente/bauturi reci sau fierbinti; durere la masticatie; punct maroniu pe dinte.
  • Ereditatea joaca un rol important in aparitia cavitatilor. Copiii, adolescentii si varstnicii au mai multe sanse sa dezvolte carii. Ale cauzele cariilor dentare sunt zaharurile, mai ales atunci cand sunt consumate intre mese. De exemplu, exista o stransa legatura intre bauturile zaharoase si carii sau intre miere si carii. Dar sunt implicati si alti factori, cum ar fi un periaj dentra precar, premisele sunt ingrijoratoare.
  • Din pacate, cariile dentare pot avea consecinte grave asupra dintilor si asupra sanatatii generale. Poate, de exemplu, sa provoace dureri semnificative, abcese uneori insotite de febra sau umflarea fetei, probleme cu mestecarea si alimentatia, dinti care se rup sau cad, infectii. De aceea, se recomanda tratarea cariilor cat mai repede.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here