Pentru unele persoane cu alergii severe – o expunerea la alergenul declansator, va duce la o reactie care poate pune viata in pericol, numita anafilaxie.

Aceasta este o reactie alergica severa la venin, alimente sau medicamente. Majoritatea cazurilor sunt cauzate de o intepatura de albine sau consumul de alimente – despre care se stie ca provoaca alergii precum, arahide sau nuci.

Anafilaxia provoaca o serie de simptome, inclusiv eruptii cutanate, puls scazut, soc, care este cunoscut sub numele de soc anafilactic. Acesta poate fi fatal daca nu este tratat imediat.

Recunoasterea semnelor anafilaxiei

De obicei, simptomele apar imediat dupa intrarea in contact cu alergenul. Acestea pot include:

  • durere abdominala;
  • confuzie;
  • tuse;
  • eczema;
  • vorbire neclara;
  • umflaturi faciale;
  • probleme de respiratie;
  • puls scazut;
  • umflarea in gura si gat.
Care sunt cauzele anafilaxiei?

Corpul este in contact constant cu substante straine. Produce anticorpi pentru a se apara de aceste substante. In cele mai multe cazuri, organismul nu reactioneaza la anticorpii eliberati.

Cu toate acestea, in cazul anafilaxiei, sistemul imunitar reactioneaza in exces – intr-un mod care provoaca o reactie alergica a intregului corp. Cauzele comune ale anafilaxiei includ medicamente, alune, nuci, intepaturi de insecte, peste, crustacee etc.

Care sunt complicatiile anafilaxiei?

Unii oameni pot intra in soc anafilactic. De asemenea, este posibil sa se opreasca respiratia sau sa se blocheze caile aeriene, din cauza inflamatiei cailor respiratorii. Uneori, acest soc poate provoca si un atac de cord. Toate aceste complicatii sunt potential fatale.

Cum preveniti anafilaxia?

Evitarea alergenului care poate declansa o reactie – este prima masura. Cei care au experimentat anafilaxia, sunt mai predispusi decat ceilalti. Asadar, ar trebui sa incerce sa evite cat mai mult potentialii alergeni.

De asemenea, acestor persoane, medicul le va cere sa poarte asupra lor anumite medicamente, pentru a contracara reactia.

Cum se trateaza anafilaxia?

Daca o persoana prezinta simptome de anafilaxie, trebuie sunat imediat la salvare.  La spital, persoanelor cu anafilaxie li se administreaza adrenalina, medicatie pentru a minimiza reactia. In plus, pot primi oxigen, un antihistaminic sau un beta-agonist cu inhalator – avand o actiune mai rapida.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here