Melanomul este un tip de cancer de piele care apare atunci cand celulele producatoare de pigmenti numiti melanocite, se muta si incep sa se inmulteasca incontrolabil. Nu este cel mai frecvent, dar este cel mai grav, deoarece se raspandeste foarte repede. Cand se intampla acest lucru, poate fi dificil de tratat, iar perspectivele de vindecare pot fi slabe.

Principalii factori de risc pentru melanom sunt: supraexpunerea la soare, precum si un istoric familial de melanom. Primirea unui diagnostic precoce si obtinerea unui tratament prompt, pot imbunatati perspectivele de vindecare pentru persoanele cu melanom. Din acest motiv, oamenii ar trebui sa tina evidenta oricarei alunite in schimbare sau in crestere. Utilizarea unei protectii adecvate impotriva expunerii la soare ii poate ajuta sa previna aparitia melanomului.

Majoritatea celulelor pigmentare se dezvolta pe piele. Melanoamele se pot dezvolta oriunde pe piele, dar anumite zone sunt mai expuse riscului decat altele. La barbati, este cel mai probabil sa afecteze pieptul si spatele. La femei, picioarele sunt cel mai frecvent intalnite. Alte zone comune ale melanomului includ si fata.

Cu toate acestea, melanomul poate aparea si in ochi si in alte parti ale corpului, inclusiv – in cazuri foarte rare – intestine.

Etape

Etapa unui cancer la diagnostic va indica cat de departe s-a raspandit si ce fel de tratament va fi adecvat. O metoda de atribuire a unui stadiu, descrie cancerul in 5 stadii, de la 0 la 4:

  • Etapa 0

Cancerul este prezent doar in stratul exterior al pielii. Medicii se refera la acest stadiu drept „melanom in situ”.

  • Etapa 1

Cancerul are o grosime de pana la 2 mm. Acesta inca nu este raspandit la ganglionii limfatici.

  • Etapa 2

Cancerul are cel putin 1 mm grosime, dar poate fi mai gros de 4 mm. Poate fi sau nu ulcerat si inca nu este raspandit la ganglionii limfatici.

  • Etapa 3

Cancerul s-a raspandit la unul sau mai multi ganglioni limfatici sau canale limfatice din apropiere. Daca este vizibil, poate fi mai gros de 4 mm si, de asemenea, ulcerat.

  • Etapa 4

Cancerul s-a raspandit la ganglioni sau organe limfatice indepartate, cum ar fi creierul, plamanii sau ficatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here