Dieta Atkins este una dintre cele mai cunoscute diete, fiind bazată pe un plan cu conţinut ridicat de proteine, cu conţinut ridicat de grăsimi şi cu un conţinut redus de carbohidraţi. Această dietă a apărut acum mai bine de 10 ani, dar a suferit multe modificări de-a lungul timpului. În trecut dieta a permis cantităţi nerestricţionate de carne, brânză şi ouă, în timp ce restricţiona sever carbohidraţii, inclusiv zahărul, pâinea, pastele, fructele şi legumele.

În prezent, dieta se referă la consumul de alimente delicioase şi sănătoase, ceea ce o face mult mai bună decât oricare alte diete existente pe piaţă. Oamenii au nevoie de o alimentaţie echilibrată, care să le ofere totuşi satisfacţie culinară, având în vedere importanţa papilelor gustative.

Cea mai recentă versiune a dietei Atkins este de departe cea mai echilibrată din punct de vedere nutriţional. Pentru prima dată, dieta Atkins a pus accentul pe tipurile de grăsime consumate în loc să permită consumul tuturor grăsimilor alimentare.

În plus, dieta s-a schimbat, permiţând consumul „carbohidraţilor buni” în loc să restricţioneze sever toţi carbohidraţii. Aceste alimente oferă fibre, vitamine şi minerale care lipseau cândva din această dietă. Cercetările au demonstrat că proteinele au un impact pozitiv asupra creşterii senzaţiei de saţietate, ceea ce înseamnă că oamenii se vor simţi plini între mese şi nu vor mai fi tentaţi să mănânce şi alte produse.

Dieta Atkins a suferit numeroase modificări de-a lungul anilor, deşi niciodată nu au fost recunoscute greşelile anterioare. Până de curând nu au existat studii privind siguranţa sau eficacitatea dietei Atkins. Studiile pe termen scurt au arătat îmbunătăţiri ale colesterolului din sânge şi ale glicemiei şi o pierdere în greutate crescută în primele trei până la şase luni, în comparaţie cu alte diete.

Dieta Atkins este împărţită în 4 etape diferite:

  • Faza 1 (inducţie): sub 20 de grame de carbohidraţi pe zi timp de 2 săptămâni. Se vor consuma alimente cu conţinut ridicat de grăsimi, proteine, împreună cu legume cu un conţinut scăzut de carbohidraţi, precum legumele verzi. Această fază începe pierderea în greutate.
  • Faza 2 (echilibrare): încet, încet se vor adăuga mai multe nuci, legume cu conţinut scăzut de carbohidraţi şi cantităţi mici de fructe în dieta.
  • Faza 3 (reglare fină): când oamenii sunt foarte aproape de atingerea greutăţii ideale, se vor adăuga mai mulţi carbohidraţi la dieta, până când scăderea în greutate încetineşte.
  • Faza 4 (întreţinere): Aici se pot mânca mult mai mulţi carbohidraţi sănătoşi, pe care corpul îi poate tolera fără să se redobândească greutatea iniţială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here