Schizofrenia este o afectiune de sanatate mintala care apare de obicei la sfarsitul adolescentei sau la inceputul maturitatii. Impactul sau asupra vorbirii, gandirii, emotiilor si altor domenii ale vietii poate afecta interactiunile sociale si activitatile de zi cu zi ale unei persoane.

In unele cazuri, o persoana va incepe sa manifeste comportamente neobisnuite inca din copilarie, dar acestea devin semnificative doar pe masura ce imbatraneste. La altii, simptomele pot aparea brusc.

Schizofrenia este o afectiune pe tot parcursul vietii, dar tratamentul poate ajuta la gestionarea simptomelor.

Simptome

Schizofrenia afecteaza diferite persoane in moduri diferite, dar exista unele simptome comune. Acestea includ:

  • vorbire confuza care este greu de inteles pentru altii;
  • lipsa expresiei faciale;
  • lipsa de exprimare emotionala;
  • lipsa de motivatie;
  • dificultate de concentrare;
  • psihoze, cum ar fi iluzii si halucinatii.

Iluzii

O persoana care se confrunta cu iluzii poate crede ca ceva este adevarat atunci cand nu exista dovezi puternice pentru aceasta. De exemplu, ei pot crede ca:

  • cineva ii urmareste;
  • altii incearca sa ii controleze de la distanta;
  • au puteri sau abilitati extraordinare.

Halucinatii

Unii oameni experimenteaza halucinatii. Cel mai frecvent tip este auzul vocilor, dar halucinatiile pot afecta toate simturile. De exemplu, o persoana poate vedea, simti, gusta sau mirosi lucruri care nu sunt cu adevarat acolo.

Gandire si vorbire confuze

Gandirea si vorbirea unei persoane pot sari de la un subiect la altul fara un motiv logic. Prin urmare, poate fi greu de inteles ceea ce persoana incearca sa spuna.

De asemenea, pot exista probleme de memorie si dificultati in intelegerea si utilizarea informatiilor.

Alte simptome

Persoana poate neglija activitatile de zi cu zi, inclusiv ingrijirea de sine. Ea poate experimenta si catatonia, in timpul careia abia poate sa vorbeasca sau sa se miste.

Poate raspunde in mod necorespunzator sau deloc la ocazii triste sau fericite. Persoana se poate retrage social, posibil de teama ca cineva ii va face rau.

Multi oameni cu schizofrenie nu isi dau seama ca nu se simt bine. Halucinatiile si iluziile pot parea foarte realiste pentru o persoana care le experimenteaza.

Acest lucru poate face dificila convingerea individului sa ia medicamente. Se poate teme de efectele secundare sau poate crede ca medicamentul ii va dauna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here