B.P. Hasdeu – un geniu prolific al literaturii romane

Bogdan Petriceicu Hasdeu s-a nascut in Cristinesti, regiunea Hotin din Basarabia, intr-o familie buna, unde chiar tatal si bunicul sau erau carturari cu preocupari literare si folcloristice. Astfel, micul Bogdan creste intr-un mediu favorabil din punct de vedere cultural, un mediu care il stimuleaza de mic si care ii inspira dragostea pentru literatura.

Fiind profesor in Polonia, tatal sau il ia cu el, astfel ca pana la varsta de 12 ani, Hasdeu frecventeaza diferite scoli din aceasta tara. La un moment dat, familia sa se stabileste la Chisinau, astfel ca incepe si termina liceul in acest oras. Mai apoi, se inscrie la facultate in Harkov, unde studiaza dreptul si filologia.

In anul 1857, Hasdeu se muta la Iasi, unde devine profesor si custode al Bibliotecii Nationale, acesta fiind locul in care incepe adevarata sa activitate literara. Incepe cu revistele ”Romania” si ”Din Moldova”, care mai apoi devine ”Lumina”. Dupa sase ani paraseste Iasul pentru Bucuresti, loc in care nu renunta la activitatea publicistica, ci dimpotriva, o dezvolta intr-un mod infloritor.

Desi are o activitate publicistica bogata, Hasdeu nu se opreste aici, ci incepe sa scrie poezii, piese de teatru, studii istorice, eseuri de filozofie, etnografie si folclor. I se incredinteaza numeroase proiecte de valoare, printre care conducerea Arhivelor statului, dar si proiectul ”misterul dac”. Acesta din urma era o activitate vasta care consta in descrierea monografica a fiecarui cuvant provenit din limba dacilor. Fiind multa munca, dictionarul a ramas neterminat, ajungandu-se doar pana la litera B, cuvantul ”barbat”.

Din intreaga sa activitate, oricine isi poate da seama ca aceasta emblema a literaturii romane avea un talent scriitoricesc multilateral dezvoltat. Dincolo de primul sau roman istoric de proportii reduse ”Ursita” sau de piesa de teatru ”Trei crai de la rasarit”, acest autor a excelat in scrierea dramei istorice ”Razvan si vidra” care ramane un reper de necontestat a intregii sale activitati literare. Pe baza a tot ce a facut si a creat, Hasdeu a fost numit un geniu universal, sclipitor, prolific, perspicace, sensibil.

Cumpar carti la kg | cumpar carti vechi | cumparcarti.ro

Cumpar carti la kg

Cumpar carti la kg, iar daca aveti carti scrise de Bogdan Petriceicu Hasdeu sau carti care vorbesc despre activitatea sa, nu ezitati sa accesati Cumparcarti.ro pentru a anunta intentia de a vinde. In principiu, cumpar carti vechi in stare buna dar si carti mai noi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here