Greutatea anvelopelor afecteaza direct greutatea totala a masinii, care este un factor fundamental in calculul vitezei si al deplasarii. Acest lucru este esential la masinile de curse, unde diferentele de grame pot face diferenta si un loc pe podium.

Cu toate acestea, in viata de zi cu zi si mai ales la vehiculele de marfa, care trebuie sa respecte reglementari serioase de greutate, anvelopele sunt decisive. Greutatea adaugata a tuturor anvelopelor poate avea un efect negativ, marind greutatea cu cateva kilograme in plus.

Aici greutatea anvelopelor afecteaza cresterea masei vehiculului si asta poate afecta viteza.

Fiecare tip de anvelopa are o greutate diferita care este unul dintre elementele de diferentiere. Cu toate acestea, se poate cunoaste aproximativ greutatea unei anvelope in functie de caracteristicile si tipul acesteia.

Anvelope auto, SUV si 4×4

In functie de tipul de masina, producatorul recomanda o serie de masuratori ideale de latime si inaltime. Cele mai populare masuri sunt:

  • 155/70 R13: intre 6 si 6,5 kg;
  • 175/65 R14: intre 6,5 si 7,5 kg;
  • 185/70 R13: intre 7 si 7,5 kg;
  • 195/65 R15: intre 8,5 si 9 kg.

Evident, pe masura ce latimea benzii si a profilului sunt mai mari, va exista mai multa masa si deci mai multa greutate. Anvelopele SUV si 4×4 au de obicei o banda de rulare mai densa si mai solida, deci tind sa fie mai grele.

Pe de alta parte, pentru vehiculele de teren, cauciucul de baza este produs cu un procent mai mare de cauciuc natural. Prin urmare, ele sunt de obicei mult mai dense si mai grele. Aceste anvelope pot cantari pana la de 2 ori mai mult decat o anvelopa de masina de aceeasi dimensiune.

Anvelope pentru camioane si vehicule de marfa

Acestea au o constitutie total diferita fata de anvelopele pentru pasageri, sport sau pentru masini de familie. In cele mai multe cazuri, aceste anvelope trebuie sa reziste la zeci de tone de sarcina.

Prin urmare, sunt anvelope cu o greutate mult mai mare, cu o combinatie mai mare de componente naturale si benzi de otel mai groase. In medie, o anvelopa de camion poate cantari intre 40 si 100 de kilograme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here