Convectia la cuptor este un flux rotativ de aer cald care este creat de ventilator in spatiul inchis al camerei. Contribuie la incalzirea si coacerea uniforma.  Astfel crusta arsa nu se va forma nici in partea de jos a placintei, nici in partea de sus iar friptura va fi rumena si suculenta.

De ce este nevoie de convectie in cuptor?

Pentru a intelege pe deplin ce este convectia in cuptor, este suficient sa se evalueze capacitatile unui astfel de echipament. Diferentele dintre modelele cu aceasta caracteristica si cele standard sunt urmatoarele:

Numarul de feluri de mancare care pot fi preparate daca exista convectie in cuptor este infinit. In acelasi timp, felurile de mancare sunt preparate mult mai repede decat fara ea. De asemenea, se pot coace cu usurinta bucati mari de peste si carne, se poate face bezea eterica sau chiar marar uscat, busuioc, patrunjel si alte ierburi, precum si deshidratarea legumelor, fructelor, inclusiv citrice.

Dezghetarea alimentelor (legume, carne din congelator) este posibila si datorita acestei functii a cuptorului. In plus, o astfel de procedura va pastra mai multe elemente utile in produs decat decongelarea in cuptorul cu microunde.

Convectia permite utilizarea in mod rational a intregului volum al cuptorului. Intr-un astfel de aparat de uz casnic mai multe feluri de mancare sunt pregatite imediat si usor.

Se pot coace mai multe foi de prajitura simultan, gati feluri de mancare complet diferite pe mai multe niveluri ale cuptorului.  Un alt avantaj al utilizarii modului de convectie este reducerea cantitatii de ulei folosita pentru gatit.

Tipuri de cuptoare cu convectie

Cuptoarele, in functie de locatia din bucatarie, pot fi impartite in 2 grupe principale: incorporate si independente. In functie de tipul de energie consumata, cuptoarele sunt impartite in gaz si electric.

Avantajul cuptoarelor cu gaz si convectie

Economii la facturile de energie electrica. In medie, cuptoarele cu gaz si cu functie de ventilator sunt mai scumpe decat cuptoarele electrice cu aceeasi functie. Dar diferenta de pret scade rapid datorita facturilor de utilitati, in special cu utilizarea frecventa a cuptorului in scopul propus. Astfel de dispozitive nu necesita utilizarea unor fire de mare putere cu impamantare obligatorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here