Pietrele urinare, numite si urolitiaza, sunt mici „pietre” care se formeaza in urina din microelemente: cristale. Acestea pot provoca blocarea uretrei. Aceasta este o afectiune destul de frecventa la pisicile adulte, care poate fi extrem de grava si poate pune viata pisicii in pericol daca nu este tratata la timp.

Simptome prezentate de o pisica afectata

O pisica poate avea pietre urinare in vezica urinara fara simptome. Simptomele apar atunci cand pietrele, initial prezente in vezica, se misca si trec prin uretra. Daca pietrele sunt prea mari, atunci poate exista o obstructie a uretrei. Pisica prezinta apoi tulburari urinare.

In primul rand, animalul are dificultati in a urina: de multe ori se pune in pozitia de a urina, dar nu este emisa urina. Uneori pisica este capabila sa urineze cateva picaturi, dar cu dificultate. Animalul are adesea dureri si miauna atunci cand incearca sa urineze.

Uneori, o infectie a tractului urinar se dezvolta secundar, dar acest lucru este destul de rar la pisici. In cele din urma, se poate observa sange in urina.

Deoarece pisica nu mai poate urina normal, urina se aduna in vezica, ceea ce inseamna ca atunci cand medicul veterinar consulta abdomenul pisicii, el simte o vezica foarte dilatata (de dimensiunea unui grapefruit mare, de exemplu).

Deoarece ureea nu mai este eliminata, aceasta are rapid repercusiuni asupra starii generale a animalului. Intr-adevar, daca pisica ramane „ blocata ” mai mult de 24 de ore, devine foarte deprimata si anorexica. Uneori este prezenta si varsatura. Lasat necontrolat, animalul poate intra in coma sau poate muri.

Atunci cand o pisica are obstructie uretrala, indiferent daca este sau nu din cauza pietrelor urinare este o situatie de urgenta si animalul trebuie dus la veterinar rapid.

Diagnosticul

Este destul de usor de realizat. Intr-adevar, obstructia uretrala este aproape sigura la o pisica care are dificultati la urinare si prezinta o vezica marita la palpare.

Pentru a afla daca obstructia este cauzata de prezenta pietrelor urinare, este suficient un simplu test de urina. Intr-adevar, o examinare cito-bacteriologica a urinei releva prezenta cristalelor daca exista si specifica natura acestora. Aceasta examinare face posibila evidentierea unei posibile infectii urinare concomitente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here