Din pacate, obezitatea la copii a ajuns sa fie un fenomen raspandit si din ce in ce mai greu de controlat in intreaga lume. Pe de o parte, mancarea de tip fast-food, cu care oamenii sunt ademeniti prin reclame de tot felul, pe de alta parte, sedentarismul si jocurile pe telefon sau tableta – toate contribuie la aparitia si dezvoltarea obezitatii in randul copiilor.

Sfaturi pentru a preveni instalarea obezitatii la copii

Obezitatea tine de controlul greutatii copilului. Fara a avea un grafic al greutatii si al evolutiei numarului de kilograme pentru cel mic, parintele nu isi va da seama de pericolele la care este expus copilul. In cazul in care se observa o constanta crestere in greutate, parintele trebuie sa ii deschida apetitul pentru fructe si legume, sa elimine mancarea de tip fast-food si junk-food, sa elimine sucurile acidulate si indulcite, grasimile si, pe cat posibil, dulciurile.

In plus, copilul trebuie incurajat sa faca mai multa miscare fizica. Obezitatea apare nu numai din cauza unei alimentatii defectuoase, ci si a sedentarismului. Parintii isi pot inscrie copilul la un sport, la o activitate care sa il puna in miscare, sa ii antreneze muschii si sa il ajute sa tina la distanta grasimea in exces. Un copil care nu doarme suficient este un copil expus obezitatii. Este important ca prichindelul sa doarma macar opt-zece ore pe noapte, pentru a nu se confrunta pe timp de zi cu senzatia de foame si de stomac gol.

Totodata, parintii nu trebuie sa isi mai oblige copiii sa isi termine tot de mancat din farfurie si nici sa il mituiasca cu dulciuri sau cu alte alimente. Aceste obiceiuri sunt periculoase pe termen lung si au efecte nedorite. In plus, mancatul in fata televizorului sau a calculatorului va fi din ce in ce mai greu de controlat, ducand la supraponderalitate si la obezitate.

O alta metoda de prevenire a instalarii obezitatii este stabilirea unui program regulat de mese: trei mese pe zi si doua gustari, bogate in substante nutritive necesare organismului. Nu in ultimul rand, parintii trebuie sa fie cele mai bune modele si exemple pentru copii. Daca in familie sunt obiceiuri alimentare sanatoase, copilul le va adopta si le va imbratisa mult mai usor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here