La bebelusi, deshidratarea se poate instala foarte repede. De aici si importanta cunoasterii semnelor de deshidratare si, in prealabil, a aplicarii actiunilor preventive corecte.

La nastere, corpul unui nou-nascut contine multa apa: 80% din greutatea sa corporala, comparativ cu doar 60% la adulti. Cu toate acestea, corpul uman elimina in mod constant apa prin transpiratie, urina, scaune si posibile varsaturi.

Aceste pierderi de apa trebuie sa fie compensate in mod absolut printr-un aport suficient de apa, altfel exista riscul deshidratarii: organismului ii lipseste apa, dar si saruri minerale, esentiale pentru buna functionare a acestuia.

La sugari, pierderea de apa poate fi foarte rapida datorita proportiei mari de apa din corpul lor si poate duce la pierderea in greutate de 10 sau chiar 15%. Prin urmare, parintii trebuie sa fie deosebit de vigilenti si cu atat mai mult inainte de 6 luni.

In primii 2 ani, deshidratarea apare cel mai adesea ca urmare a diareei si varsaturilor cauzate de gastroenterita.

Dar riscul de deshidratare exista si in caz de caldura extrema. Expus prea mult timp intr-un loc cald si neventilat, insuficient hidratat, bebelusul risca intr-adevar hipotermia. Este fierbinte, este rosu, corpul sau nu mai este capabil sa transpire pentru a elimina caldura. Semne de deshidratare la copil:

  • gura uscata;
  • somnolenta si dificultati la trezire;
  • febra;
  • paloare;
  • sete severa;
  • urina rara (scutecele raman uscate);
  • respiratie rapida;
  • o pliere a pielii care persista atunci cand pielea este ciupita.

Ce trebuie facut in caz de deshidratare la un copil?

Daca bebelusul este pur si simplu insetat, dar comportamentul sau ramane normal, tratamentul la domiciliu este suficient.

Primul lucru este rehidratarea bebelusului cu o solutie de rehidratare. Plicul se dilueaza in 200 ml de apa, pentru a fi oferit intr-o sticla sau pahar in functie de varsta bebelusului.

Se recomanda administrarea acestuia de mai multe ori pe ora, crescand treptat cantitatile. Daca bebelusul este alaptat, solutia de rehidratare ar trebui sa fie oferita pe langa hranire.

Daca este alimentat cu biberonul, ar trebui sa se ofere in loc de lapte. Laptele va fi reintrodus dupa 12 ore, iar solutia administrata intre mese, atat timp cat riscul de deshidratare persista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here