Una dintre cele mai vechi afectiuni infecto-contagioase care a facut, de-a lungul timpului, multe victime in randul copiilor si adultilor deopotriva este tuberculoza. Tuberculoza se manifesta prin agentul patogen reprezentat de bacilul Koch, identificat, pentru prima data, in anul 1882.

Transmiterea TBC-ului de la o persoana la alta este foarte simpla, se face prin particule microscopice de saliva, care se raspandesc atunci cand bolnavii stranuta sau vorbesc. Avand dimensiuni mici, particulele microscopice nu pot fi observate, iar raspandirea este foarte rapida si simpla.

Cum se transmite si cum se trateaza tuberculoza

TBC-ul se transmite foarte usor de la un pacient bolnav la o persoana sanatoasa, in functie de numarul de bacili ajunsi in aer, de concentratia acestora, de volumul incaperii si de ventilatia ei, dar si de durata la care se expune o persoana sanatoasa care respira aerul contaminat cu bacili Koch. Nu in ultimul rand, conteaza si starea imunitara a persoanei expuse.

In general, pacientii ce sufera de HIV, alcoolism, cei care se confrunta cu boli renale, cu diabet zaharat, cu neoplasme, consumatorii de droguri au o capacitate mult redusa a organismului si un risc mai mare de a se imbolnavi de TBC.

In cazul in care pacientii sunt diagnosticati si tratati tarziu, incorect sau nu sunt deloc diagnosticati, acestia vor avea probleme de sanatate foarte grave si vor reusi sa transmita boala unui numar mare de pacienti.

Semnele tuberculozei nu sunt usor de recunoscut, insa pacientilor trebuie sa le puna semne de intrebare primele simptome. Conteaza foarte mult conditiile de igiena, de aerisire a spatiilor in care persoanele isi desfasoara activitatea, dar si functionarea instalatiilor de ventilatie. Cea mai importanta masura de prevenire a tuberculozei este diagnosticarea din timp a afectiunii si tratarea ei cu ajutorul medicamentelor chimioterapice eficiente.

Tuberculoza este o afectiune care necesita o examinare foarte atenta din partea specialistilor, atat investigatii paraclinice, cat si examene clinice realizate cu simt de raspundere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here