Laptele de migdale si laptele de soia sunt cele mai populare 2 soiuri de lapte pe baza de plante. Problemele precum intoleranta la lactoza, alergiile la lapte si popularitatea in crestere a dietelor vegetariene, vegane si cu continut scazut de colesterol au impins industria alimentara sa introduca o gama de alternative pe baza de plante la laptele de vaca.

Care sunt diferentele?

Laptele de migdale si soia sunt ambele vegane, fara lactoza in mod natural si cu un nivel scazut de colesterol, dar exista diferente in beneficiile lor pentru sanatate, continutul de nutrienti si impactul asupra mediului.

Beneficii pentru sanatate

Laptele de migdale si laptele de soia sunt ambele optiuni sanatoase in diferite moduri. Acestea contin substante nutritive diferite si pot avea beneficii variate pentru sanatatea oamenilor.

Lapte de migdale

Migdalele crude au beneficii excelente pentru sanatate, fiind o sursa de proteine, vitamine cheie, fibre si antioxidanti. Beneficiile pentru sanatate ale migdalelor crude au contribuit la cresterea popularitatii laptelui de migdale.

Laptele de migdale are un nivel ridicat de acizi grasi mononesaturati. Acest tip de grasime sanatoasa poate ajuta la scaderea in greutate si gestionarea greutatii.

Cercetarile sugereaza, de asemenea, ca acizii grasi mononesaturati pot ajuta la reducerea lipoproteinelor cu densitate scazuta (LDL) – pe care medicii le numesc si colesterol rau – in organism. Cercetatorii au legat aceste grasimi de bolile de inima, obezitatea si cancerul.

Lapte de soia

Similar laptelui de migdale, laptele de soia are un continut mai mare de grasimi mononesaturate si polinesaturate comparativ cu grasimile saturate. Grasimile saturate, care se gasesc in laptele de vaca, contribuie la cresterea nivelului de colesterol si a problemelor cardiace.

Alaturi de continerea de grasimi sanatoase, laptele de soia este singura alternativa lactata care ofera o cantitate similara de proteine ​​ca laptele de vaca. Continutul de nutrienti din laptele de soia este comparabil cu cel al laptelui de vaca.

In afara de proprietatile sale naturale fara colesterol si vegane, laptele de soia contine izoflavone. Cercetarile sugereaza ca izoflavonele sunt antioxidanti, pot reduce inflamatia in organism si pot avea, de asemenea, efecte anticancerigene.

Persoanele care utilizeaza produse lactate pe baza de plante ar trebui sa fie constiente de caloriile, macronutrientii, mineralele si vitaminele care lipsesc si sa asigure introducerea acestor nutrienti in dieta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here