Strategiile si modalitatile de promovare a dezvoltarii limbajului la copii sunt foarte diverse, toate cu scopul de a imbogati si promova un limbaj corect si bogat.

  • Adaptati-va la nivelul lui

Este necesar ca parintii sa cunoasca nivelul care corespunde copilului, sa urmeze pasii si sa introduca un limbaj mai complicat pe masura ce copilul este pregatit. De asemenea, sa repete cuvintele si sunetele pe care le dobandeste si sa raspunda intotdeauna cu rabdare la toate intrebarile sale pana cand intelege.

  • Descrie ce faci sau ce face el

Sarcinile si activitatile pe care parintii le fac pot fi insotite de o descriere verbala. De exemplu: ,,Desenez un iepure gri care mananca un morcov”. La fel daca micutul se joaca cu o minge, atunci se poate spune: ,,Fugi si loveste mingea”. Important este sa se incurajeze copilul sa imite cuvintele si sa stie cand sa le foloseasca.

  • Folositi un limbaj clar si simplu

Un limbaj clar merge dincolo de simpla pronuntare, avand grija de articularea fiecarui sunet. De asemenea, implica privirea ascultatorului direct in ochi, in acest caz copiii si acordarea timpului pentru a raspunde. Cu cat parintele este mai clar atunci cand spune o instructiune, cu atat copilul va intelege mai bine.

  • Introduceti vocabularul intr-un mod semnificativ

Copiii, in functie de varsta lor, invata cuvinte in fiecare zi. Dar exista o modalitate prin care aceste cuvinte sunt mai semnificative pentru ei si le pot folosi atunci cand au nevoie de ele.

De exemplu, predarea unui cuvant cu obiectul sau actiunea pe care o reprezinta. Daca noile cuvinte sunt „moi” si „aspre”, atunci parintele il poate pune sa atinga ceva moale, ca un animal de plus si ceva aspru, ca o piatra. Apoi trebuie sa descrie diferentele pe care le percepe tinand obiecte reale in mana.

  • Puneti intrebari cu raspunsuri mai ample

In loc sa se puna intrebari de genul „Da?” si Nu?”, trebuie incurajata dezvoltarea gandirii si pus sa se exprime mai mult, intrebandu-l despre lucruri la care este interesat sa raspunda. De exemplu, daca ii place sa se uite la televizor, trebuie intrebat ce s-a intamplat cu un personaj sau ce s-a intamplat in ultimul episod.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here